.:  AKADEMIA RZEMIOSŁA W MASZEWIE

Kształci w następujących typach szkół:

- Zasadnicza Szkoła Zawodowa

Nauka w Zasadniczej Szkole Zawodowej w Maszewie jest szansą do zdobycia intratnego zawodu i osiągnięcia stabilizacji, która pozwoli odnaleźć się na współczesnym rynku pracy. Cykl przedmiotów kształcenia ogólnego realizowany jest na terenie Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Maszewie. Przedmioty teoretyczne zawodowe realizowane są na czterotygodniowych kursach zawodowych organizowanych przez wojewódzkiego koordynatora szkolenia zawodowego. Praktyczna nauka zawodu odbywa się u pracodawcy dzięki czemu uczeń podpisuje umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego i otrzymuje wynagrodzenie. Nauka w zasadniczej szkole zawodowej odbywa się w cyklu 3-letnim.

Uczniowie mogą sami wybrać zakład, w którym będzie odbywać się praktyka zawodowa. W przypadku nie znalezienia samodzielnie zakładu szkolącego, szkoła zabezpiecza uczniom miejsce praktyk. Po okresie nauczania uczniowie zdają egzaminy zawodowe na tytuł czeladnika organizowane przez Izbę Rzemieślniczą Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Szczecinie.

Szkoła kształci miedzy innymi w następujących zawodach:

Fryzjer, • Cukiernik, • Kucharz, • Elektryk, • Mechanik pojazdów samochodowych, • Piekarz, • Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, • Sprzedawca • Blacharz samochodowy,

 

- Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Technikum - to gwarancja zdobycia wiedzy zarówno ogólnokształcącej, jak również specjalistycznej. Gruntowne przygotowanie teoretyczne i praktyczne wynikające z realizowanego programu nauczania oraz praktyk zawodowych w firmach gastronomicznych, zapewnia naszym absolwentom możliwość zdobycia atrakcyjnego tytułu zawodowego „technik żywienia i usług gastronomicznych”. Stwarza to realną perspektywę do szybkiego uzyskania zatrudnienia w firmach i instytucjach z branży gastronomicznej, które rozwijają się najbardziej dynamicznie na polskim rynku pracy. Uczniowie są profesjonalnie i skutecznie przygotowywani do zdawania egzaminu maturalnego oraz podjęcia dalszej edukacji na uczelniach wyższych. Absolwenci szkoły - „technicy żywienia i usług gastronomicznych” swobodnie władają dwoma językami obcymi – niemieckim i angielskim.



KSZTAŁCENIE W SZKOLE JEST CAŁKOWICIE BEZPŁATNE!



WYMAGANE DOKUMENTY:

- PODANIE O PRZYJĘCIE DO SZKOŁY /dostępne na stronie www.szkolyrzemiosla.pl

 lub w sekretariacie szkoły/ul. Jedności Narodowej 6 w Maszewie tel. 914187654,

- ŚWIADECTWO UKOŃCZENIA GIMNAZJUM,

- ZAŚWIADCZENIE O UZYSKANEJ LICZBIE PUNKTÓW Z EGZAMINU GIMNAZJALNEGO

- 3 FOTOGRAFIE PODPISANE NA ODWROCIE,

- ZAŚWIADCZNIE LEKARSKIE O BRAKU PRZECIWWSKAZAŃ ZDROWOTNYCH DO KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE.

[22:26, 03-06-2015]