.:   Goleniowski Dom Kultury zaprasza do udziału w VIII konkursie "Polskie Potrawy Wielkanocne "
Goleniowski Dom Kultury serdecznie zaprasza do udziału w VIII konkursie "Polskie Potrawy Wielkanocne ", który odbędzie się w sobotę - 27 marca 2010 o godz. 14.00 w klubie " Przy scenie" .

Zapraszamy do udziału: szkoły gastronomiczne, szkoły podstawowe, gimnazja, koła gospodyń wiejskich, restauracje, kawiarnie i inne instytucje oraz pojedyncze osoby, chcące zaprezentować swoje umiejętności kulinarne w potrawach związanych ze Świętami Wielkiej Nocy.

Program

  • 14.30 - PREZENTACJA, DEGUSTACJA ORAZ OCENA POTRAW KONKURSOWYCH
  • 15.30 - OGŁOSZENIE WERDYKTU JURY KULINARNEGO ORAZ ROZSTRZYGNIĘCIE WIELKANOCNEGO KONKURSU PLASTYCZNEGO NA WIOSENNĄ PALMĘ WIELKANOCNĄ - zapraszamy do klubu " Przy scenie"
  • 16.00 - KONCERT " Po dyngusie z gaikiem"

Część I - koncert KAPELI ZPiT INA
część II program (debiuty) ZESPOŁU PIEŚNI I TAŃCA ZIEMI GOLENIOWSKIEJ INA zapraszamy do sali widowiskowej GDK (wstęp wolny)

Wielkanoc to święta radosne. Świętujemy wygraną walkę Chrystusa ze śmiercią. Zmartwychwstanie to największa i najpiękniejsza tajemnica. Dla wszystkich chrześcijan Święta Wielkiej Nocy są najważniejszym świętem w ciągu roku. Pielęgnowanie tradycji i obyczajów było i jest decydującym czynnikiem samozachowawczym naszej kultury.

Z obchodami Świąt Wielkanocnych w Polsce związanych jest wiele zwyczajów ludowych, m.in.: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, palma wielkanocna,

Polska tradycja potraw wielkanocnych jest bardzo bogata i nie ma chyba innej tak bogatej tradycji kulinarnej na czas obchodów Świąt Wielkanocnych. Czekamy na to śniadanie przez cały Wielki Post, zatem nie dziwi fakt, że wszystkiego co znajduje się na stole, staramy się skosztować choćby przynajmniej po troszeczkę.

Naszym pragnieniem jest ocalenie od zapomnienia potraw wyjątkowych, mało znanych wręcz unikalnych, dlatego w tym roku wszyscy uczestnicy proszeni są o zaprezentowanie potrawy wraz z jej przepisem. A w przyszłości planujemy wydanie małej książki kucharskiej z tymi przepisami. Udział w konkursie jest wyrażeniem zgody na przeniesienie praw autorskich na organizatorów czyli na Goleniowski Dom Kultury.

INFORMACJE ORGANIZACYJNE
Uczestnicy będą podzieleni na dwie kategorie:

  • szkoły, koła gospodyń wiejskich, uczestnicy indywidualni:
  • restauracje, kawiarnie i zakłady gastronomiczne.

Wszystkie potrawy oceniane będą w czterech kategoriach:
  • Zupy wielkanocne
  • Potrawy z jaj
  • Ciasta i wypieki
  • Mięsa

Goleniowski Dom Kultury zabezpieczy każdemu uczestnikowi następujące warunki do przygotowania potraw :
  • 2 stoły o wymiarach 80 x 80 cm
  • miejsce do podgrzania potraw
  • kuchnię elektryczną czteropalnikową z piekarnikiem
  • kuchenkę mikrofalową.

Nie zabezpieczamy obrusów.

UWAGA - Każdy uczestnik może zgłosić do konkursu tylko jedną potrawę w danej kategorii( w załączeniu karta zgłoszenia).Zgłoszeń do konkursu (wraz z przepisem) oczekujemy od Państwa w nieprzekraczalnym terminie do 25 marca 2010r. w Goleniowskim Domu Kultury, ul. Słowackiego 1, tel./fax. 0 91/418 26 88.
Informacji udziela Wiola Pokucińska pod nr tel 91/418 26 88 lub na stronie internetowej www.gdk.goleniow.pl ,
Dla zwycięzców przewidziano nagrody !!!

SPOSÓB OCENY I SPOSÓB GŁOSOWANIA JURY
Z 12 osobowego składu Jury powołane zostaną cztery komisje oceniające poszczególne kategorie. W każdej z czterech kategorii trzyosobowe Jury może przyznać maksymalnie 15 punktów dla jednej potrawy. Każdy członek Jury otrzymuje kartę oceny potrawy, gdzie wpisuje nazwę potrawy, wykonawcę potrawy oraz w każdej z trzech rubryk oceny (estetyka prezentacji, estetyka potrawy, walory smakowe) przyznaje od 1 do 5 punktów. W każdej kategorii przyznaje się pierwsze, drugie i trzecie miejsce. Zwycięża potrawa, która otrzyma maksymalną liczbę punktów. Z czterech pierwszych nagród przyznanych w poszczególnych kategoriach Przewodniczący Jury wybierze jedną potrawę, która otrzyma nagrodę główną GRAND PRIX .

Mamy nadzieję, że organizowany przez nas konkurs dostarczy Państwu miłych wrażeń dla podniebienia a także przyczyni się do poznania nowych potraw, które będziemy mogli zaprezentować na naszych stołach podczas Świąt Wielkanocnych.

[11:17, 12-03-2010]