.: KOMUNIKAT PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ |
|
Żywność przechowywana w komorach chłodniczych, która uległa rozmrożeniu, nie może zostać ponownie zamrożona, gdyż dochodzi do namnożenia drobnoustrojów, co powoduje, że nie jest to żywność bezpieczna. Po przekroczeniu temperatury 0°C dochodzi do namnożenia mikroflory endogennej, szczególnie zimnolubnych bakterii Yersinia i Listeria. Po rozmrożeniu żywność traci swoje cechy organoleptyczne, swój turgor (strukturę), przyspieszone jest namnażanie drobnoustrojów. Ponadto proces zamrażania trwa w czasie, w związku z tym mikroflora także ulega zmianie. Dodatkowo na opakowaniu żywności jest podana informacja, iż artykułu spożywczego raz rozmrożonego nie wolno zamrażać ponownie. Żywność, która jest w trakcie rozmrażania może zostać zużyta i wykorzystana pod warunkiem, że zostanie ona jak najszybciej przetworzona, za pośrednictwem obróbki cieplnej - gotowanie, smażenie, pieczenie. Żywność rozmrożona - miękka, lejąca się nie może być przeznaczona do spożycia przez ludzi. Środki spożywcze w sklepach, znajdujące się w ladach chłodniczych, niezabezpieczonych, otwartych, które uległy rozmrożeniu i są miękkie nie nadają się do spożycia przez ludzi. |
|
[09:00, 11-04-2008] |