.:  KOMUNIKAT PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ

Żywność przechowywana w komorach chłodniczych, która uległa rozmrożeniu, nie może zostać ponownie zamrożona, gdyż dochodzi do namnożenia drobnoustrojów, co powoduje, że nie jest to żywność bezpieczna.

Po przekroczeniu temperatury 0°C dochodzi do namnożenia mikroflory endogennej, szczególnie zimnolubnych bakterii Yersinia i Listeria.

Po rozmrożeniu żywność traci swoje cechy organoleptyczne, swój turgor (strukturę), przyspieszone jest namnażanie drobnoustrojów. Ponadto proces zamrażania trwa w czasie, w związku z tym mikroflora także ulega zmianie.

Dodatkowo na opakowaniu żywności jest podana informacja, iż artykułu spożywczego raz rozmrożonego nie wolno zamrażać ponownie.

Żywność, która jest w trakcie rozmrażania może zostać zużyta i wykorzystana pod warunkiem, że zostanie ona jak najszybciej przetworzona, za pośrednictwem obróbki cieplnej - gotowanie, smażenie, pieczenie.

Żywność rozmrożona - miękka, lejąca się nie może być przeznaczona do spożycia przez ludzi. Środki spożywcze w sklepach, znajdujące się w ladach chłodniczych, niezabezpieczonych, otwartych, które uległy rozmrożeniu i są miękkie nie nadają się do spożycia przez ludzi.

[09:00, 11-04-2008]